Vergeten schrijver: Loekie Zvonik (4/4)

essay
essay door

Wout Vlaeminck heeft een boontje voor vergeten schrijvers zoals Paul Brondeel, Rita Demeester en Bob Willems, maar vooral voor  Loekie Zvonik, schrijfster van de bekroonde debuutroman ‘Hoe heette de hoedenmaker?’. In het laatste deel van dit essay vertelt hij ons waarom het werk van Zvonik na meer dan drie decennia nog niets aan literaire waarde heeft ingeboet, en pleit hij voor de heruitgave van Zvoniks bescheiden oeuvre.

lees verder

Vergeten schrijver: Loekie Zvonik (3/4)

essay
essay door

Wout Vlaeminck heeft een boontje voor vergeten schrijvers zoals Paul Brondeel, Rita Demeester en Bob Willems, maar vooral voor de zestien jaar geleden overleden Loekie Zvonik, schrijfster van de wondermooie debuutroman ‘Hoe heette de hoedenmaker?’ Ze schreef over het menselijke falen en de broosheid van het bestaan. Zvonik was een gevierd auteur, haar werk viel meermaals in de prijzen. Toch besloot ze na slechts drie romans met schrijven op te houden. In deel 3 van dit vierdelig essay doet Vlaeminck uit de doeken waarom.

lees verder

Vergeten schrijver: Loekie Zvonik (2/4)

essay
essay door

Wout Vlaeminck heeft een boontje voor vergeten schrijvers zoals Paul Brondeel, Rita Demeester en Bob Willems, maar zijn grootste boon gaat zonder twijfel naar Loekie Zvonik, schrijfster van de met de Debuutprijs bekroonde roman ‘Hoe heette de hoedenmaker’? Bij het overlijden van de schrijfster, schreef Jeroen de Preter dat Zvoniks debuutroman niet enkel gelezen kan worden als een biografie van Dirk de Witte, maar ook als een biografie van de schrijfster zelf. En dat geldt eigenlijk voor Zvoniks gehele oeuvre. In deel 2 van dit vierdelig essay ligt de focus dan ook voornamelijk op de biografische gegevens die Zvonik zo vakkundig tot aangrijpende literatuur wist vorm te geven.

lees verder

Vergeten schrijver: Loekie Zvonik (1/4)

essay
essay door

Wout Vlaeminck heeft een boontje voor vergeten schrijvers zoals Paul Brondeel, Rita Demeester en Bob Willems, maar vooral voor de vandaag exact zestien jaar geleden overleden Loekie Zvonik, schrijfster van de bekroonde debuutroman ‘Hoe heette de hoedenmaker?’ uit 1975. In deel 1 van dit vierdelig essay komen we meer te weten over Zvoniks universiteitsjaren in Gent en haar bijzondere band met Dirk de Witte, wiens latere zelfmoord aan de basis van die prachtige sleutelroman zou liggen.

lees verder

Alsof alleen blanken kunnen schrijven?

essay
essay door

De Buren en Das Magazin organiseren schrijfkampen voor jongeren geïnteresseerd in literatuur en boeken. En die jongeren zijn vooral wit en handig voor het netwerk. lees verder