audio-fragment

Podcast: De zomer van 1927

essay
essay door &

Als wij mochten kiezen waren we het liefst in 1910 geboren. Te jong om mee te vechten in de Eerste Wereldoorlog, maar oud genoeg om plezier te beleven aan 1927. Want dat was een fantastisch jaar.

Een onbekende jongeman vloog in een stoffen tent over de Atlantische Oceaan en werd een van de grootste supersterren in de geschiedenis. Een dikbuikige seksverslaafde leverde een van de grootste sportprestaties aller tijden, een banale moordzaak leidde tot grote hysterie en dankzij het drankverbod kon Al Capone machtiger dan ooit worden.

Het enige wat nog leuker is dan het jaar zelf, is het boek dat Bill Bryson erover schreef: ‘De zomer van 1927’.

Jelle Dehaen maakt een podcast over bijzondere historische boeken. Beginnen doen we met ‘De zomer van 1927’. Waarom dat jaar zo bijzonder is, verneemt u dankzij Geert Simonis, dichter, mensenvriend en minister van staat.

Vergeten schrijver – De stille ontzetting van Bob Willems

essay
essay door

Het bescheiden oeuvre van de auteur Bob Willems dampt van de opstandigheid. In zijn debuutroman ging hij tekeer tegen de hypocrisie en de idiotie van de burgermaatschappij, en in zijn later werk hekelde hij het schrijverschap en de onmacht van de mens om het leven zin te geven. Wat Willems vooral voor ogen had, was een evolutie met hoofdletter R. Van het rumoer waar hij op had gehoopt blijft vandaag echter zelfs geen echo over. lees verder

Alsof alleen blanken kunnen schrijven?

essay
essay door

De Buren en Das Magazin organiseren schrijfkampen voor jongeren geïnteresseerd in literatuur en boeken. En die jongeren zijn vooral wit en handig voor het netwerk. lees verder