‘De voortrekkersrol van Mireille was uitgespeeld’

interview
()
interview door in

Met ‘De laatste vlucht naar Havana’ roept schrijfster Elisabeth Marain haar overleden vriendin Mireille Cottenjé terug tot leven. Cottenjé maakte in de jaren zestig furore met feministische romans, die uitblonken in een gebrek aan stijl. ‘Ze beweerde altijd dat ze geen literatuur wou schrijven, daar was ze niet in geïnteresseerd. Ze wou het over de waarheid tout court hebben.’

lees verder

audio-fragment

Podcast: De zomer van 1927

essay
()
essay door & in

Als wij mochten kiezen waren we het liefst in 1910 geboren. Te jong om mee te vechten in de Eerste Wereldoorlog, maar oud genoeg om plezier te beleven aan 1927. Want dat was een fantastisch jaar.

Een onbekende jongeman vloog in een stoffen tent over de Atlantische Oceaan en werd een van de grootste supersterren in de geschiedenis. Een dikbuikige seksverslaafde leverde een van de grootste sportprestaties aller tijden, een banale moordzaak leidde tot grote hysterie en dankzij het drankverbod kon Al Capone machtiger dan ooit worden.

Het enige wat nog leuker is dan het jaar zelf, is het boek dat Bill Bryson erover schreef: ‘De zomer van 1927’.

Jelle Dehaen maakt een podcast over bijzondere historische boeken. Beginnen doen we met ‘De zomer van 1927’. Waarom dat jaar zo bijzonder is, verneemt u dankzij Geert Simonis, dichter, mensenvriend en minister van staat.

De hofnarren-filosofen die we verdienen

recensie
Filosofie van geweld ()
recensie door in

Geweld is een filosofisch knooppunt: een mes dat de geschiedenis van ons denken doorklieft, gapende wonden sneed, die nooit zijn gestopt met bloeden. Van Heraklitos tot Hobbes, Machiavelli tot Marx, Sorel tot Tolstoj, Freud tot Foucault: ideeën die nog steeds naar adem doen happen. Hier lijnrecht tegenover, aan de andere kant van het denken en de tijdloosheid: Filosofie van geweld, een gênant excuus voor wat filosofie zou moeten zijn.

lees verder

Poëzie op platvoeten

recensie
Praat maar vol, jongens ()
recensie door in

Er schuilt gevaar in het op schrift stellen van het gesproken woord. We hebben het dan niet per se over religieuze bronteksten die bij momenten ronduit gevaarlijk zijn. Ook andere vormen durven op papier teleur te stellen. Van de meeste liedjesteksten blijft niets over, theaterteksten moeten al heel sterk zijn en improvisatie is door de band genomen reddeloos verloren. Dachten wij. Tot we Praat maar vol, jongens lazen, de neergeschreven verslaggeving van de Olympische wegrit in Rio de Janeiro.

lees verder

Frankrijk door een doornen bril

recensie
Ontredderde republiek. Zoektocht naar de ziel van Frankrijk ()
recensie door in

Journaliste Mia Doornaert brengt in Ontredderde republiek een zeer persoonlijke zoektocht naar de ziel van een land op de dool. De auteur verdedigt met vuur de stelling dat een land vorm krijgt dankzij haar elite, wat uitmondt in een rechtlijnig verhaal dat elke zij- of tegenstroom doodzwijgt. Het Frankrijk waar ik reeds zes jaar woon, blijft daarin ver uit beeld.

lees verder